Felni katalógus » Alufelnik ápolása, karbantartása

Alufelnik ápolása, karbantartása

műhely1

A fénykép az alufelnit.hu tulajdonosának műhelyében készült

Tisztelt Érdeklődő

Néhány szóban szeretnénk ismertetni Önnel az alufelnik szabályszerűnek elfogadott használatát, ápolását és karbantartását, valamint a gyártók gyakorlatát az ezekből fakadó hibák esetén.

hópehely

Alufelnit csak nyári szezonban használjon, kivéve a télállóként feltüntetett alufelniket, melyek kifejezetten ilyen körülmények elviseléséhez szükséges technológiával készültek. A téli nedves, hideg körülmények, valamint a hó ellen használt só, apró kavics és kövek az alufelnik fényezésében kárt tehetnek. A felnik “arcán” lévő lakkrétegen hajszálrepedések keletkeznek, amit a nedvesség és a fagy az utakon keletkező kátyúk kialakulásával megegyező folyamat során tovább feszít, rongál. A téli használatból eredő esztétikai problémák jellegzetesek,  könnyen felismerhetőek, és ezek felmerülése esetén a kialakult gyakorlat szerint szinte minden gyártó elutasítja a garanciális cserét.

Alufelnijeit a téli időszakban száraz helyen, tiszta állapotban  tárolja, lehetőleg ne tegye műanyag zsákba, amelyben tartós pára alakulhat ki.

car-wash-prev1232943592eY51OG

Az alufelnik tisztításához semmilyen esetben se használjon savas, lúgos anyagokat, vagy úgynevezett felnitisztító szereket (ezeket acélfelnik tisztításához gyártják!), mert azok az érzékeny lakkozást károsíthatják, pl a mostanában oly divatos polírozott felületeken. Csakis olyan vegyszereket használjon az alufelnik tisztításához, amelyek az autó fényezett karosszériájának tisztításához is megfelelőek lennének. Tisztításhoz csak puha anyagot használjon, kerülje a szennyeződések dörzsöléssel, vagy súrolással történő eltávolítását!

A felniket semmilyen körülmények között se rakja közvetlenül egymásra, mert sérülést okozhatnak egymásnak. Soha ne borítsa a külső oldalukra őket!

kátyú

Használat közben, amennyiben az úton kiemelkedő tárgyon kell áthaladnia, vagy padkára kell felhajtania, igyekezzen mindig a legmeredekebb szögben megközelíteni azokat, és lassan áthajtani rajtuk.

Kátyús úton lassan, lehetőleg a kátyúkat elkerülve közlekedjen. A kátyúk okozta mechanikai sérülések nem garanciás hibák, és az extrém sérülések kivételével ma már javíthatóak is. Ilyen esetekben azonban a közút kezelője kártérítésre kötelezhető, megfelelő fényképes dokumentáció és szakvélemény megléte esetén.

Amennyiben a fentiek szerint jár el, alufelnije sokáig lesz autójának dísze!